UNELMATALOA RAKENTAMASSA

Unelmataloa rakentamassa

Päätin rakennuttaa unelmieni talon. Valinta vaati kärsivällistä selvitystyötä, talotoimittajat kehuvat estoitta omaansa mutta puolueetonta tietoa on vaikea saada.  Jaan tässä kokemukseni koska itsekin kaipasin kokemustietoa. 

Perehdyin laajasti talotarjontaan keväästä 2021 kun olin hankkinut sen unelmieni tontin, joka ansaitsisi tasoisensa talon. Kriteerit olivat selkeät: laadukas, aikaakestävä, moderni - ei silti yliampuva vaan suomalaiseen luontoon sopiva ja kestävän kehityksen mukainen puutalo. Ja järkevän hintainen.
Kuvastoista ei löytynyt tälle korkealle tontilla maastoutuvaa mallia ja koska piti hakea lisää rakennusoikeutta, palkkasin arkkitehdin. Hän löytyi Honkatalojen kautta, hän tekee töitä myös Honkarakenteelle ja sanomansa mukaan mille tahansa laadukkaalle talotehtaalle. Jotka hän siis tietää hyviksi ja siinä olikin miinamme.
Rakennusoikeutta saatiin 200 m2 ja arkkitehdin piirtämälle talolle ja rantasaunalle lähetettiin useita tarjouspyyntöjä. Kevyimmät talomallit jätettiin pois. Massatuotantoa tekeviä talotehtaita arkkitehdin piirustukset eivät kiinnostaneet, Kastellitalot vastasi sentään kohteliaasti, useimmista ei kuulunut mitään - joistakin puoli vuotta myöhemmin.
Honkatalojen  esitteet ovat upeimmat - huumaavan upeat ja sillä on oma esittelytila Helsingissä mutta markkinoistikeinoissa koin epäasiallisuutta. Siitä lisää myöhemmin.

Kaivoin paljon tietoa. Ympäristöystävällisenrakentamisen kehityskeskuksen tutkimustiedoista viimeistään vakuutuin, että lämpötehokkain ja ekologisin rakenne ei ole umpihirsi  tai ristiinliimattu puu CLT vaan ns. ekohirsi, jossa paksujen hirsipaneleiden väliin on laitettu kosteus-tuuli ja lämpöeristeet - kaikki tietysti myrkyttömiä luonnontuotteita. Keskuksen johtaja Juhani Pirinen kertoi että seinärakenteen pitää harveta ulospäin. Vuosikymmenien jälkeen julkisivua joudutaan usein uusimaan eikä se ole umpihirsisessä talossa helppoa. Julkisivuna pitäisi Pirisen mukaan olla ns uhrikerros, josta voidaan helposti uusia sään kuluttamat seinän osat.
Hirsitalotarjouksista kallein oli Honkatalot, toinen Honkarakenne, joka tässä vaiheessa putosi pelistä koska se ei valmista muuta kuin umpihirttä. Samoin hirsikehikkojen tarjoajat kuten Ollikainen. Onneksi ekohirsi on rakennettaessakin edullisempi. Ja kuulema lämmitettäessä.

Honkatalot ei juuri markkinoi ekohirttä mutta valmistaa toki siitä taloja.  
Loppusuoralle jäivät Honkatalot ja Eurohonka, joiden omistajat ovat muuten serkkuja. Isien laudat menivät aikoinaan ristiin, nyt ne ovat (pahimpia)  kilpailijoita mutta sijaitsevat jaetulla tontilla ja ne tekevät yhteistyötä erikoistuotteissa. Eurohongasta puolet omistaa Sari Vainionpää ja toisen puolen rakennusinsinööri Aki Maskonen. Sari vastaa myynnistä ja Aki tuotannosta. Yrityksen ei tarvitse tehdä suuria markkinointituotteita koska kapasiteetti  on täyskäytössä nykyisilläkin toimilla. Vanhojen asiakkaiden ”viidakkorummut” kantavat.

 

Arkkitehtini ei aluksi suositellut Eurohonkaa mutta ei ollut koskaan nähnyt yhtään sen tekemää taloa. Kilpailijan markkinoija vihjaili, että lopputulos ei ehkä olisi viimeistelty ja saattaisin joutua katumaan.  Ei kuulostanut aivan reilulta yrittää nostaa omaansa haukkumalla kilpailijaa. 

Teimme kenttäkierroksen eikä arkkitehtikään keksinyt  Eurohonkan talosta mitään huomauttamista.

 

Hinnoissa ei ollut suurta eroa; molemmat olivat laskeneet realistiset tarjokset. Tosin Eurohongan pakettiin kuului enemmän katto-väliseinä-yms pakollisia rakenteita, ikkunat ja ovet voi itse kilpailuttaa ja valita muualta ja loppuhinta tuli yli 15% edullisemmaksi. Nousevat kynnykset jäivät nyt saamatta, tosin niitä en ollut osannut kaivatakaan.
Lisäsäästöä syntyy kun Eurohongan seinäpinnat on käsitelty jo tehtaalla värillisellä  suojamaalilla, jonka värin sain itse valita. Toinen maalauskierros ei ole tarpeen vuoteen tai pariin. Tehdas lähetti Matkahuollon kautta hirsipaneleita jotta voin valita sahatun tai höylätyn ja varsinkin koemaalata näitä oikeita pohjia. 12 koevärin jälkeen se oikea löytyi.

Yhteistyössä Eurohongan kanssa on ollut vain yksi yllätys: suunnittelija-insinööri Aki Maskonen perehtyi talooni kuin omaansa, teki arkkitehdin suunnitelmiin parannusehdotuksia ja kun itse soitin lähes viikottain uusista mainioista ideoistani, suunnittelija otti ne tosissaan ja toteutti toimivat ja järkevät. Ja uskalsi myös antaa kokemuksensa puhua.
Nyt paketti on valmiina, kuljetus odottaa että tavallista kylmemmän kevään jälkeen rakennuspaikan routa sulaa, viemäröinnit ja perustus saadaan tehtyä.
Ei ole mitään syytä epäillä etteikö talosta tulisi täydellistä! Kerron jatkossa lisää ja lähetän kuvia heti kun pystyttäminen alkaa.

Merja Sundström

Seinät kuivina harjakorkeuteen

Tämän arkkitehdin piirtämän ekotalon seinärakenteet koottiin talotehtaan kuivissa sisätiloissa ja kuljetettiin rakennuspaikalle suurina elementteinä. Säästyttiin  vaivalloiselta materiaalien peittelyltä ja sadevaurioilta. Sisätiloissa työskentely on miellyttävämpää ja tehokkaampaa ja se näkyy lopputuksen tinkimättömässä laadussa.  Kun perusta oli valettu talotehtaan antamien mittojen mukaan, palaset sopivat sentilleen toisiinsa.

 

 

Ekohirsi näyttää modenilta ja säästää rahaa

Umpihirren sijaan haluttiin kevyemmän ja tyylikkäännäköinen puutalo. Tämän Eurohongan kehittämän ekohirren lämpöeristys on parempi kuin umpihirren. Elementin osat ovat ulkoapäin hirsipaneeli (paksuus 28mm leveys 205mm),23mm tuuletusrima,25mm tuulensuojalevy Hunton, puukuitupohjainen Hunton eristyslevy, ilmansulku ja  sisäseinänä 21mm paksuinen hirsipaneeli. Julkisivua haluttiin modernisoida vinorimoilla yhdistämään ikkunoita ja kaunistamaan nurkkia. Ulkopinnan puurakenteet käsiteltiin tehtaalla kuultomaalilla jolla talo vielä valmina maalataan toistamiseen.

 

 

Kattotuolit riittävän tiheästi

Talotehtaan ammattilaiset suunnittelivat arkkitehdin visioiden ja rakennuttajan haaveiden tekniset toteutukset lujiksi ja toimiviksi. Tämä kahteen suuntaan laskeva pulpettikatto ja sisäänvedetyt terassit ei ole kaikkein yksikertaisin rakenne mutta kompromisseja ei tarvinnut tehdä. 

 

 

Kaikki suunnitelmat yhteen

Sähkö- ja lvi-suunnitelmat on saatava ajoissa talotehtaalle, että läpimenot voidaan ottaa huomioon osin tehdä elementteihin. Tähän vapaa-ajantaloon päätettiin valita ekologisimmat ja ekonomisimmat ratkaisut: maalämpö ja harmaaveden imeytyskenttä sekä jäteveden umpisäiliöt. Viranomaismääräykset ovat tässä selkeitä ja vaativia.

 

 

Kattopinnoite toiselta urakoitsijalta

Eurohongan räätälöityyn talopakettiin kuuluivat seinät ja kattorakenteet mutta katteen rakennuttaja valitsee ja hankkii itse. Tähän loivasti laskevaan pulpettikattoon valittiin huopakate Etelä-Suomen Huopakatteelta. Ikkunat ja ovet talotehdas hankkii haluttaessa mutta tämä rakennuttaja halusi katsastaa ja kilpailuttaa ikkuna-ja ovitoimittajat ja valitsi lopulta Pihlan.  Se toimitti elementteihin upotetut ikkunat talotehtaalle ja muut suoraan työmaalle.

 

 

Hyvä suunnittelu takaa huoltovapauden

Kerralla valmista ja remonttivapaata on rakennuttajan ehdoton toive. Varsinkin kun rakennuttajana on yksin asuva naishenkilö hän toivoo huoletonta asumista. Eurohongan rakennusinsinööri Aki Maskonen suunnitteli vastuullisesti puurakenteiden lisäksi myös kaiken muun taloon tarvittavan.

 

 

Tyytyväinen rakennuttaja

Olen ollut tiiviisti mukana suunnittelussa ja rakentamisessa, kilpailuttanut hankinnat ja johtanut projektia yhdessä vastaavanmestarin, rakennusinsinööri Jarkko Pekkisen kanssa. Olen hyvin tyytyväinen talotehtaan halukkuuteen kuunnella pientalon tilaajan villeimpiäkin toiveita - ja toteuttaa ne mahdollisuuksien mukaan. 

Maalaminen ja rakennusjätteiden siivoaminen on ollut hartiapankkipanokseni unelmieni taloon. Tunnustan suoraan että maalaaninen on paljon vaativampaa kuin voi kuvitella, ainakin kun haluaa laadukasta jälkeä laadukkaalle talolle.