Asiakkaidemme terveisiä ja kokemuksia Eurohongasta

Unelmataloa rakentamassa

 

Päätin rakennuttaa unelmieni talon.

Valinta vaati kärsivällistä selvitystyötä, talotoimittajat kehuvat estoitta omaansa mutta puolueetonta tietoa on vaikea saada.

Jaan tässä kokemukseni koska itsekin kaipasin kokemustietoa.

Perehdyin laajasti talotarjontaan keväästä 2021 kun olin hankkinut sen unelmieni tontin, joka ansaitsisi tasoisensa talon.

Kriteerit olivat selkeät: laadukas, aikaakestävä, moderni - ei silti yliampuva vaan suomalaiseen luontoon sopiva ja kestävän kehityksen mukainen puutalo. Ja järkevän hintainen.

Kuvastoista ei löytynyt tälle korkealle tontilla maastoutuvaa mallia ja koska piti hakea lisää rakennusoikeutta, palkkasin arkkitehdin. Hän löytyi Honkatalojen kautta, hän tekee töitä myös Honkarakenteelle ja sanomansa mukaan mille tahansa laadukkaalle talotehtaalle. Jotka hän siis tietää hyviksi ja siinä olikin miinamme.

Rakennusoikeutta saatiin 200 m² ja arkkitehdin piirtämälle talolle ja rantasaunalle lähetettiin useita tarjouspyyntöjä. Kevyimmät talomallit jätettiin pois. Massatuotantoa tekeviä talotehtaita arkkitehdin piirustukset eivät kiinnostaneet, Kastellitalot vastasi sentään kohteliaasti, useimmista ei kuulunut mitään - joistakin puoli vuotta myöhemmin.
Honkatalojen  esitteet ovat upeimmat - huumaavan upeat ja sillä on oma esittelytila Helsingissä mutta markkinoistikeinoissa koin epäasiallisuutta. Siitä lisää myöhemmin.

Kaivoin paljon tietoa. Ympäristöystävällisenrakentamisen kehityskeskuksen tutkimustiedoista viimeistään vakuutuin, että lämpötehokkain ja ekologisin rakenne ei ole umpihirsi  tai ristiinliimattu puu CLT vaan ns. ekohirsi, jossa paksujen hirsipaneleiden väliin on laitettu kosteus-tuuli ja lämpöeristeet - kaikki tietysti myrkyttömiä luonnontuotteita. Keskuksen johtaja Juhani Pirinen kertoi että seinärakenteen pitää harveta ulospäin. Vuosikymmenien jälkeen julkisivua joudutaan usein uusimaan eikä se ole umpihirsisessä talossa helppoa. Julkisivuna pitäisi Pirisen mukaan olla ns uhrikerros, josta voidaan helposti uusia sään kuluttamat seinän osat.

Hirsitalotarjouksista kallein oli Honkatalot, toinen Honkarakenne, joka tässä vaiheessa putosi pelistä koska se ei valmista muuta kuin umpihirttä. Samoin hirsikehikkojen tarjoajat kuten Ollikainen. Onneksi ekohirsi on rakennettaessakin edullisempi. Ja kuulema lämmitettäessä.

Honkatalot ei juuri markkinoi ekohirttä mutta valmistaa toki siitä taloja. Loppusuoralle jäivät Honkatalot ja Eurohonka, joiden omistajat ovat muuten serkkuja. Isien laudat menivät aikoinaan ristiin, nyt ne ovat (pahimpia) kilpailijoita mutta sijaitsevat jaetulla tontilla ja ne tekevät yhteistyötä erikoistuotteissa. Eurohongasta puolet omistaa Sari Vainionpää ja toisen puolen rakennusinsinööri Aki Maskonen. Sari vastaa myynnistä ja Aki tuotannosta. Yrityksen ei tarvitse tehdä suuria markkinointituotteita koska kapasiteetti on täyskäytössä nykyisilläkin toimilla. Vanhojen asiakkaiden ”viidakkorummut” kantavat.

Arkkitehtini ei aluksi suositellut Eurohonkaa mutta ei ollut koskaan nähnyt yhtään sen tekemää taloa. Kilpailijan markkinoija vihjaili, että lopputulos ei ehkä olisi viimeistelty ja saattaisin joutua katumaan. Ei kuulostanut aivan reilulta yrittää nostaa omaansa haukkumalla kilpailijaa.

Teimme kenttäkierroksen eikä arkkitehtikään keksinyt Eurohonkan talosta mitään huomauttamista.

Hinnoissa ei ollut suurta eroa; molemmat olivat laskeneet realistiset tarjokset. Tosin Eurohongan pakettiin kuului enemmän katto-väliseinä-yms. pakollisia rakenteita, ikkunat ja ovet voi itse kilpailuttaa ja valita muualta ja loppuhinta tuli yli 15% edullisemmaksi. Nousevat kynnykset jäivät nyt saamatta, tosin niitä en ollut osannut kaivatakaan.

Lisäsäästöä syntyy kun Eurohongan seinäpinnat on käsitelty jo tehtaalla värillisellä suojamaalilla, jonka värin sain itse valita. Toinen maalauskierros ei ole tarpeen vuoteen tai pariin. Tehdas lähetti Matkahuollon kautta hirsipaneleita jotta voin valita sahatun tai höylätyn ja varsinkin koemaalata näitä oikeita pohjia. 12 koevärin jälkeen se oikea löytyi.

Yhteistyössä Eurohongan kanssa on ollut vain yksi yllätys: suunnittelija-insinööri Aki Maskonen perehtyi talooni kuin omaansa, teki arkkitehdin suunnitelmiin parannusehdotuksia ja kun itse soitin lähes viikottain uusista mainioista ideoistani, suunnittelija otti ne tosissaan ja toteutti toimivat ja järkevät. Ja uskalsi myös antaa kokemuksensa puhua.

Nyt paketti on valmiina, kuljetus odottaa että tavallista kylmemmän kevään jälkeen rakennuspaikan routa sulaa, viemäröinnit ja perustus saadaan tehtyä.

Ei ole mitään syytä epäillä etteikö talosta tulisi täydellistä! Kerron jatkossa lisää ja lähetän kuvia heti kun pystyttäminen alkaa.

Merja Sundström

 

Lights!

 

 

 Hi Jouko!

We should be finished by mid-January if everything goes as planned.
Best regards and Happy Holidays,

Gary and Mette

Fw: Fotos

Hallo Sari,

die Balken sind verarbeitet der Dachstuhl gerichtet… alles geht so schnell.

Ich schick dir hier ein paar Fotos.

Viele liebe Grüße Eva-Maria

 

Moikka Sari! 

Kaksi viikkoa tehty, perustukset ja 9 kerrosta. Erittäin laadukasta tavaraa.

t. Tommi
 

 

Fw: AW: Alles in Ordnung !

Hallo Sari,

bis jetzt klappt alles sehr gut. Die Blockwände konnten wir in den ersten drei Tagen komplett aufstellen, gestern haben wir die Decke verschalt und heute wird das Dach gerichtet.

Anbei sende ich dir noch ein zwei Bilder der letzten Tage.

mit freundlichem Gruß

Bernd

 

Kuva Talostamme

 

 

Moikka,

 

kiitokset komeasta talosta!
Mukavaa kesän alkua ja tervetuloa käymään!

Minna

 

Kuvia projektistamme

 

Moi

Ohessa parit kuvat…aika hyvä tuli vai mitä?

Terveisin / Best Regards
Matti

 

Model KO16

Hello

It was Model-KO16, built it to a roof.

I felt relieved in good materials.

I send a photograph.

Thank you continuously!

Nobutaka

 

Loppusuoralla ...

 

Hei !

Olen saanut rakenneltua mukavasti, vielä on paljon tehtävää mutta voiton puolella olen :)
Mukava projekti, hyvää kesää

terveisin Satu

 

Mökkimme

Terve  Aki,

Kiitos todella hyvästä yhteistyöstä projektimme kanssa. Palvelunne oli todella hyvää ja voimmekin ilomielin suositella Eurohonkaa muille vastaavaa projektia suunnitteleville

Ohessa muutama kuva mökistämme, johon olemme todella tyytyväisiä. Pientä viimeistelyä vielä vailla, mutta pikkuhiljaa lista kerrallaan...

Terv. Timo ja Tarja

 

Tata, Nyírfa

 

 

Hi Aki !

I’m finished the house… :)

By..ThanX

 

Himoksella näyttää hyvältä

MORO !

Ohessa kuvia ensimmäisen asennuspäivän illalta.

Elementit tehty hyvin ja tähän mennessä ei ole puutteita havaittu.
Maalaus oli paljon paremmin tehty kuin aiemmin. Melkein kuin lopullinen maalipinta niin tasaista jälkeä.

T:Tero